Πως ξεκίνησε το στυλό που σβήνει;

Η ιστορία του ξεκινάει το 1975, εμπνεσμένο από την αλλαγή των χρωμάτων των φθινοπωρινών φύλλων, ξεκίνησε ως μελάνι μεταμόρφωσης. Οι πρώτες επαναλήψεις του μελανιού FriXion ξεκίνησαν στην πραγματικότητα ως μελάνι που αλλάζει χρώμα. Πατενταρισμένο το 1975 ως μελάνι Metamo (συντομία του αγγλικού (ελληνικού) metamorphosis), χρησιμοποιήθηκε σε διαφορετικά προϊόντα, από χάρτινα ποτήρια που άλλαζαν χρώμα έως παιχνίδια κουζίνας, όπου το φαγητό θα άλλαζε χρώμα καθώς το βυθίζατε σε κρύο νερό. Μέχρι το 2002, αναπτύχθηκαν όργανα γραφής που εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά αλλαγής χρώματος του μελανιού Metamo. Καθώς η τεχνολογία βελτιώθηκε και οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διαφορετικούς τύπους μελανιού σε διαφορετικές θερμοκρασίες, γεννήθηκε το μελάνι FriXion.

Δικαίωμα στο λάθος.

Τεχνολογία FriXion

Το μυστικό πίσω από τη μαγεία βρίσκεται στο ιδιόκτητο μελάνι FriXion της Pilot. Το μελάνι χρησιμοποιεί τρεις τύπους χημικών ενώσεων που βασίζονται στην ευαισθησία οξέος-βάσης και θερμοκρασίας:

 1. Ειδικοί τύποι βαφής που αλλάζουν χρώμα κατά την αντίδραση με οξέα
 2. Ενώσεις που δρουν ως οξέα για την παραγωγή της αλλαγής χρώματος και
 3. Ενώσεις που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στην οποία θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση χρώματος

Όταν τρίβετε το μελάνι με τη γόμα σκληρού καουτσούκ, η θερμότητα από την προκύπτουσα τριβή προκαλεί την ενεργοποίηση της ένωσης ανίχνευσης θερμοκρασίας των ενώσεων οξέος, εξουδετερώνοντας έτσι τη βαφή. Έτσι κάνουν το μελάνι ουσιαστικά να εξαφανίζεται!

Ακόμα κι αν έχετε την τάση να γράφετε με ένα βαρύ χέρι και να δημιουργείτε εσοχές στο χαρτί, το μελάνι θα σβήσει για όσο διάστημα η θερμότητα είναι σε θέση να το φτάσει. Οι διαγραμμένες ενότητες μπορούν να γραφτούν και να διαγραφούν όσες φορές χρειαστεί. Λόγω των θερμικά αντιδραστικών ιδιοτήτων του, το μελάνι μπορεί να επανεμφανιστεί όταν οι θερμοκρασίες φτάσουν κάτω από -10 C (κάτω από 14 Fahrenheit). Είναι καλύτερο να μην αφήσετε το μελάνι έξω σε καυτά αυτοκίνητα ή σε άλλες συνθήκες που μπορεί να την υποβάλουν σε έντονη τριβή ή να εξαφανιστούν. Επίσης, δεν συνιστούμε να γράφετε στο πίσω μέρος της σελίδας όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα στυλό, επειδή η θερμότητα μπορεί να μεταφερθεί στην άλλη πλευρά, προκαλώντας ανεπιθύμητη διαγραφή.

Πότε είναι καλό να χρησιμοποιούμε στυλό που σβήνει;

Υπέρ:

Με βάση όσα διαβάσατε παραπάνω, ακόμα και εάν σβήσουμε με το ειδικό καουτσούκ το μελάνι, υπάρχει τρόπος επαναφοράς του. Οπότε οι ιδανικές χρήσεις είναι οι παρακάτω:

 • Πρόχειρες Σημειώσεις
 • Σημείωση ραντεβού σε ημερολόγιο
 • Για λίστες μία χρήσεις
 • Doodling ή σχέδιο
 • Σταυρόλεξα ή παζλ sudoku

Κατά:

 • Νομικά ή άλλα έγγραφα που απαιτούν υπογραφές
 • Σημειώσεις ή γράμματα που πρέπει να διαρκέσουν πολύ
 • Σε διαγωνίσματα ή εξετάσεις
 • Χαρτί με υφή ή ασυνήθιστες επιφάνειες γραφής
στυλό που σβήνει, frixion, xartokinisi, χαρτοκίνηση, pilot

Αγορά FriXion

Εάν σας άρεσαν τα FriXion και ξέρετε την ιδανική χρήση για εσάς, παρακάτω σας παραθέτουμε τα μοντέλα που υπάρχουν στο φυσικό και ηλεκτρονικό μας κατάστημα:

*Tο προϊόν Pilot FriXion Ball 0.5mm θα το βρείτε σε δύο χρώματα: Μπλε και Μαύρο και το Pilot FriXion Ball 0.7mm θα το βρείτε σε 9 διαφορετικά χρώματα.

Δείτε όλα τα στυλό μας εδώ.

στυλό που σβήνει, frixion, xartokinisi, χαρτοκίνηση, pilot

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δεν θα αφήσεις το καλάθι σου έτσι απλά, σωστά;

Αφήστε μας το email σας για να αποθηκεύσετε το καλάθι αγορών σας για αργότερα. Και, ποιος ξέρει, ίσως σας στείλουμε ακόμη και έναν γλυκό εκπτωτικό κωδικό :)